Andronic Daniela în calea spre SUCCES


A intervievat: Cătălin Tcaciuc

 Centrul de Creație a Copiilor și Adolescenților „Speranța”  

Daniela Andronic este elevă în cursul 2, specialitatea „Educație timpurie” și deținătoarea locului I la Olimpiada de Limba Franceză din Instituția Publică Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu”.

 Eleva ne-a relatat că nu i-a plăcut mereu această disciplină.

 „Când m-am mutat la liceu, în etapa primară, mi-a fost foarte greu să înțeleg și să învăț limba franceză, posibil din cauza lipsei experienței de comunicare în Franceză. Colegii erau mai avansați decât mine, iar eu venind din mediul rural, nu studiasem intens această disciplină. Atunci mă simțeam inferioară și am decis că trebuie să schimb ceva. Astfel, cu străduință, am reușit să ajung la succese, să culeg roadele muncii mele şi să iubesc limba franceză.”

Am întrebat-o pe Daniela cum au contribuit profesorii în atingerea acestui obiectiv.

  „Profesorii au un rol esențial în dezvoltarea cunoștințelor mele în domeniul limbii franceze. Datorez succesul și profesoarelor Porombac Elena şi Zagaevscaia-Rezneac Lilia, care sunt un model pentru mine și au toată admirația mea pentru munca lor. Țin să le mulțumesc pentru tot efortul și încrederea pe care au avut-o în mine și datorită dumnealor am reușit să ajung aici. Ele mi-au oferit posibilitatea să îmi etalez bagajul de cunoștințe, cultivându-mi dragostea față de această limbă frumoasă.”

Am rugat-o să ne relateze mici detalii despre modul său de pregătire pentru Olimpiadă.

„Procesul de pregătire a fost unul complicat, deoarece în ultima zi am aflat că olimpiada urma să se desfășoare în ziua următoare, de aceea nu am avut mult timp de pregătire, însă m-am antrenat intensiv în acea seară, dar și rezultatele obținute pe parcursul lecțiilor m-au ajutat mult. Consider că studierea unei limbi străine are un rol primordial. Se deschid posibilități mai multe în comunicare și acces la culturi noi. Se merită acest proces intens de studiere, deoarece este o investiție în viitor, dar și oportunitatea de a merge în mai multe țări și a vorbi clar, liber, concis și fără frică. Țările din străinătate oferă multe burse studenților străini și sunt interesate mereu în dezvoltarea învățământului şi a culturii, reprezentând și oportunitatea de a învață peste hotare. Însă cel mai important în studierea unei limbi străine este să îți placă, să fii perseverent, să nu renunți la primele dificultăți, mereu să exersezi, să cizelezi greșelile şi doar așa vei avea succes.”, afirmă eleva.


Fiind interesați de planurile ei de viitor, am întrebat dacă Limba Franceză are tangente cu viitoarea profesie.

  „Cred că o limbă străină are legătură și tangență cu toate profesiile, deoarece cunoașterea ei este o competentă cheie și va fi o oportunitate de a munci atât în țară, cât și peste hotare. În prezent pentru a fi angajat într-un domeniu de lucru, cunoașterea unei limbi străine este necesară. Chiar și un Curriculum Vitae care precizează faptul că se cunoaște cel puțin o limbă străină, va fi mai valorificat. De aceea cred că orice profesie voi alege pe viitor, Limba Franceză îmi va fi de mare folos.”

Spre final am rugat-o pe Daniela să vină cu niște sfaturi pentru tineri. 

„Îndemn pe toți tinerii să profite de orice oportunitate, să cunoască cât mai multe lucruri utile, deoarece educația intelectuală ocupă un loc central în formarea unei personalități. Investiți în carieră și nu pierdeți timpul în zadar, pentru că voi sunteți viitorul societății. Un tânăr informat este și protejat.”

Îi dorim Danielei succese și multă inspirație în viitor!

Comentarii

Trimiteți un comentariu