Cavaler al culturii naționale, model de urmat pentru tineri

 

Fotografă: Ludmila Talmazan

REPORTERI: Cătălin Tcaciuc și Daniela Andronic

 Centrul de Creație a Copiilor și Adolescenților „Speranța”
Cercul de Jurnalism  

La data de 8 ianuarie 2022, am avut ocazia și plăcerea de a-l intervieva pe domnul Nicolae Bulat, supranumit în multe surse „Gardianul Cetății Soroca”, dar și „Pârcălab al fortăreței”, unul dintre cei mai cunoscuți soroceni și cel mai bun ghid din Moldova, în prezent, director al muzeului. Impactul activităților dumnealui trece de zidul cetății și exercită un rol esențial în cultura întregului ținut, dar și al țării noastre.

Muzeograful, scriitorul și filologul Nicolae Bulat, a acceptat cu mare plăcere invitația noastră, astfel am mers la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca pentru a discuta cu dumnealui și pentru a afla ce lucruri și experiențe strălucite se ascund în spatele acestui minunat om. Domnul Bulat ne aștepta cu zâmbetul pe buze și ca întotdeauna glumeț. Scopul acestui interviu a fost acela de a răspunde curiozităților noastre legate de personalitatea sa.

I-am adresat diverse întrebări referitoare la cariera sa, cum au contribuit părinții în calea de dezvoltare, cu ce obstacole s-a confruntat de-a lungul vieții, cum este experiența în calitatea de ghid, despre inspirația de a scrie cărți și cum este să fii atât de apreciat la nivel internațional!

 Domnul Nicolae a răspuns cu multă modestie și cu amănunte curiozităților noastre, oferindu-ne replici foarte interesante, iar la final a adresat sfaturi pentru noua generație.

Nicolae Bulat este un om deosebit, minunat, modest, inteligent, un model demn de urmat ce păstrează nenumărate valori și calități și cu care doar vorbind îți trezește interesul de a-l descoperi mai profund. Ne mândrim cu o asemenea personalitate și suntem onorați să îl avem aici, aproape, în orașul Soroca.

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă este înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: Ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaş”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de preşedintele României cu Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021). Cavaler al „Ordinului Republicii” (2021). Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric şi scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Buzău, România.

 La finalul dialogului, i-am mulțumit domului Nicolae pentru timpul acordat și pentru simplul fapt că este un promotor și un pilon principal al culturii sorocene. Iar astăzi, cu prilejul aniversării a 70 de ani îi rostim cele mai calde urări de bine. Fie ca viața să vă deschidă noi porți către noi orizonturi pline de farmec și succes și vă mulțumim pentru tot efortul de a promova cultura soroceană și istoria acestui ținut. Să ne trăiți mulţi ani, dragul nostru Nicolae Bulat!

„Domnul Nicolae Bulat e o personalitate deosebită. Are mereu o istorie interesanta în buzunar pe care să ți-o spună și să îți capteze atenția. Este persoană care are atâtea merite, dar în același timp promovează modestia.” a relatat colegul meu Cătălin Tcaciuc, cel care a editat filmul interviului.

Am fost nespus de mulțumiți de realizarea acestui interviu, deoarece astfel l-am descoperit pe domnul Bulat din alte puncte de vedere, el merită toate laudele noii generații, fiind un gardian al istoriei, al naționalității și al timpului.

 Interviul video e aici: youtube Nicolae Bulat la 70 de ani

La mulți ani fericiți, domnule Nicolae Bulat!

Text: Daniela Andronic

Video: Cătălin Tcaciuc 


Comentarii