„Un adevărat olimpic se pregătește mereu.” După o pauză de un an, olimpiadele au revenit în școli

Foto credit: Sergiu Gânga

Reporteră:  
Xenia Luchian 
 Centrul de Creație a Copiilor și Adolescenților „Speranța”  
    
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 februarie 2022, la Soroca a demarat olimpiada raională la disciplinele școlare pentru clasele IX-XII, incluzând și clasele VII-VIII cu proba la matematică. După o pauză de un an cauzată de pandemie, elevii s-au reîntors pe băncile de concursuri, emoționați, dar dornici de a-și demonstra cunoștințele.
    
        ,,În fiecare an avem în jur de 600-700 de elevi participanți. Scopul nostru e să asigurăm o competiție deschisă, corectă, iată de ce elevii scriu sub camerele de supraveghere. Apropo, și evaluarea testelor se realizează sub camere, astfel noi garantăm o evaluare corectă.”, a declarat Angela Mușenco, șefa Direcției de Învățământ Soroca, menționând că condițiile de organizare în acest an sunt un pic mai complicate, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare: „După primele două zile de concurs, nu am constatat careva abateri sau încălcări de regulament. Le dorim tuturor elevilor succese, iar învingătorilor baftă la etapa republicană!”
        Concursurile au fost organizate în incintele instituțiilor de învățământ L.T. „Petru Rareș” și L.T. „Constantin Stere”.
   
         Întrebată care e opinia sa asupra organizării concursurilor școlare, Ludmila Baș, profesoară de matematică la I.P.L.T. ,,Constantin Stere”, a spus: ,,Este foarte bine că a fost reorganizată olimpiada după o pauză de un an, deoarece prezintă o oportunitate pentru elevi de a se manifesta, de a-și atinge scopurile. Chiar dacă ne aflăm în mijlocul unei pandemii, viața merge înainte, iar noi trebuie să ne dezvoltăm continuu”.

     Elevii au rămas și ei mulțumiți de desfășurarea olimpiadei, fiecare trăind propriile speranțe și frici. Premianta locului I, Sîli Milena, elevă în clasa a IX-a la ,,C. Stere” a zis: ,,Olimpiadele au fost mereu pasiunea mea și șansa de a exprima atât munca a mea, cât și a profesorilor. Mă bucur că anul acesta ele au fost în sfârșit organizate, după o pauză de aproape 2 ani din cauza pandemiei. Un adevărat olimpic se pregătește mereu, de aceea eram pregătită.  Consider că testul a fost destul de dificil, dar asta și este partea interesantă a oricărui concurs, de a depăși concurența, dar și propriile limite”.
        ,,Chiar dacă particip la olimpiada raională de matematică pentru al treilea an consecutiv, obținând pentru a treia oară locul 1 (excluzând anul 2021, din cauza pandemiei), de fiecare dată sunt aceleași emoții. Există un spirit de concurență și o stare care nu poate să accepte pierderea. Pentru a obține rezultate însă, se depune o muncă grozavă, care vine și din partea profesorului, care de fiecare dată este cel ce implementează cunoștințele necesare. Pregătirea de olimpiadă presupune studierea aprofundată a materiei, ce nu corespunde programei școlare, de aceea, aici se vorbește despre o dedicație și o dragoste aparte, de unde rezultă apoi dorința de a învinge!”, ne-a comunicat Vitalia Lupu, elevă în clasa a X-a.

    Elevii premiați cu locuri de frunte vor continua cu participarea la etapa republicană a cărei organizare este preconizată la începutul lunii martie.


Comentarii