Tânăra care luptă pentru un mediu mai curat

 

Reporter: Cătălin TCACIUC

Cercul de Jurnalism „Soroca Young Reporters”

    Anastasia Petrova, la doar ai săi 17 ani este o tânără activistă din Orașul Comrat care luptă pentru o viață mai ECOLOGICĂ. 
- Ce activități preferi sa faci în timpul liber? 
- În timpul liber prefer să particip la diferite traininguri de performanță cu tematică ecologică, să studiez limbi străine și să organizez cu prietenii activități ecologice în teritoriu liceului, casei, iazului, instituției ș.a.
- De ce anume domeniul ecologiei? 
- Mă preocupă foarte mult ecologia pentru că îmi pasă de mediul în care trăiesc, mă deranjează aerul poluat cu care respir, mă doare faptul că generațiile următoare nu vor ști ce înseamnă să te scufunzi în mare, ocean, că ploaia alimentează plantele, nu le distruge. Aş vrea sa depistez cauza, prin studiu aprofundat, a mentalității oamenilor care aruncă deșeurile fără a conștientiza că, în principiu, poluează sursa lor de viață! Și foarte mult mă motivează realizarea faptului că pot contribui la sensibilizarea, informarea comunității mele, mai mult că atât, sa diminuez probleme ecologica cu care ne confruntăm astăzi.", afirmă tânăra. 
- Când și în ce mod ai realizat pentru prima dată că dorești să lupți pentru protecția mediului și să o faci într-un mod activ? - Prima mea experiență a fost spontană. Mi-a venit ideea să desfășor o activitate de curățare a teritoriului împreună cu prieteni, părinți, vecini. Am anunțat adulții și s-a alăturat și primarul cu suport pentru ceea ce fac. De atunci s-a aprins o scânteie în mine, datorită priveliștii perfecte pe care am creat-o și pe care cu toții am promis că o vom păstra. 

- Povestește din activitatea ta, în ce proiecte legate de ecologie te-ai implicat? 
- Am participat în proiectul „Păstram delta Dunării” care a durat un an și care are o semnificație mare pentru stagiul meu ca ecologist.
- Ai un idol care îl admiri, și care te-a ajutat să înțelegi că ecologia e domeniul în care dorești să faci o schimbare? 
- Persoana pe care o admir este doamna Antonina Volcova, director organizației „Vesta” la care sunt voluntară. Dumneaei este atât de informată în acest domeniu și duce un mod de viață foarte corect din punct de vedere ecologic, încât eu nu ezit să mă adresez cu întrebări, să mă consult. Dumneaei chiar în ograda casei sale a făcut o zonă ecologică pentru voluntarii centrului „Vesta” mai bine zis, un ecolaborator.”
 - Cum au contribuit părinții în dezvoltarea ta, în ceea ce ține domeniul protecției mediului? 
- Părinții foarte mult m-au susținut prin faptul că au luat în serios ceea cu ce mă ocup și ceea ce le sfătui privind consumul alimentelor ecologice, consumul energiei în casa noastră, apa folosită...” 
- Ce părere ai despre ecologia din localitatea în care trăiești? 
- În orașul Comrat , „complicii” mei care nu sunt indiferenți de mediul în care trăiesc, contribuie benevol la curățarea orașului. În ultimii ani autoritățile locale pun foarte mare accent pe ecologie și la moment problemele ecologice treptat se rezolvă.” 
- Ce activități ai mai dori să mai faci?
- Aș vrea să intensific activitățile de sensibilizare a populației, mai mult ca atât, să se organizeze grupuri de oameni care regulat se vor implica în echilibrarea ecologiei. Nu ignora chiar și un mărunțiș pe care îl observi, ce dăunează naturii. Nu te teme să faci observații oamenilor și să-i motivezi să păstreze bunăstarea noastră, cât și a mediului. - afirmă Anastasia.


Comentarii

Trimiteți un comentariu